De energie-oefeningen

Klik op de afbeeldingen hieronder

Deze oefeningen zijn ontleend aan de compilatie die Mantak Chia heeft gemaakt uit oude Chinese geschriften, en uit de mond van meesters die er nog van wisten. Ze zijn een combinatie van de taoïstische oefeningen en de ademoefeningen uit de zen traditie. Deze combinatie moet eens in China de Ch’an meditatie zijn geweest (‘Zen’ in Japan genoemd), waarbij de taoïstische oefeningen verloren gingen en de ademoefening van Zen overbleef.
Maarten Houtman, ‘Aanwijzingen bij de Tao-zen meditatie’.

Toen Maarten, tijdens een interview voor de Boeddhistische Omroep in 2003, gevraagd werd hoe hij bij Tao-zen terecht was uitgekomen, gaf hij het volgende antwoord:

“Ik had het gevoel dat iets ontbrak aan wat er door de Zen-mensen over het lichaam gezegd werd. En ja, je kunt zeggen toevallig, ben ik in aanraking gekomen met Mantak Chia, die heel uitgebreid de taoïstische visie – vooral de oefeningen – hier propageert en ook doorgegeven heeft aan de mensen. Hij raakte bij de eerste lezing mijn heiligbeen aan en toen leek net alsof ik een bliksemstraal kreeg. En toen dacht ik: nou, dat ga ik dus bestuderen. En dat heb ik ook gedaan. Ik heb daar ook dat boekje over geschreven met oefeningen[1].
En ik heb gemerkt dat je volgens die taoïstische methode dieper in je lichaam doordringt en dat je op den duur echt een gesprek met je lichaam hebt. Dat je kunt constateren welke organen een beetje te weinig hebben gekregen, welke organen niet hun eigen energie hebben. Dat klinkt een beetje ingewikkeld, maar zo is het toch. En dat heeft gemaakt dat ik geleidelijk aan gedacht heb: nou, dat moet ik erbij invoeren. Maar de basis blijft Zen natuurlijk.”

Portret van de 84-jarige zenboeddhist Maarten Houtman, door Jacqueline Oskamp.
Reflecties, Zondag 5-1-2003 20:00 Radio 5

Live instructie tijdens de vijfdaagse van december 1994 in Huissen.
___________________
[1] Maarten Houtman, Aanwijzingen bij de Tao-zen meditatie, 5e druk, 2001. Met instructie-Cd (of als download). Uitgave ‘Zen als leefwijze’.

< terug naar Tao-zen oefenen