De lichaamsoefeningen

De ‘Sterrelaangroep’ in zijn eerste jaar, op de zolder van het pand aan de Sterrelaan in Hilversum

“Heel lang geleden, toen de grote verteller nog droomde en alles uit zichzelf gebeurde, schrok hij van het lijden dat hij zag. Hij besloot degenen die moesten lijden van een inzicht te voorzien, dat hen duidelijk zou maken waarom ze het moesten ondergaan. En ook hoe zij, nog langer geleden, hetgeen ze nu als lijden ervoeren zelf hadden gewild, opdat de grote voorzegging die alles op aarde en onder de hemel omvatte, zou kunnen worden vervuld.”
‘Mythisch verhaal over het leven en lijden van de mens’ (zie onder). 

Tai chi met Epi van de Pol

Epi van der Pol tijdens Maartens boekenfeest), met links Heleen Wiers.

De Sterrelaan in Hilversum was het adres van Epi van de Pol, die jarenlang Tai Chi Chuan lessen gaf tijdens de Tao-zen sessies. Hij was ook degene die Maarten Houtman kennis liet maken met Mantak Chia en diens ‘Healing Tao’ – dat Maarten al spoedig in zijn lessen zou integreren en zo de basis ging vormen voor zijn Tao-zen.
Toen Maarten in 1988 een maandelijkse meditatiegroep in het leven riep waarin de dialoog centraal stond, bood Epi hem onderdak op de zen-zolder boven zijn woning. Later verhuisden de bijeenkomsten van deze ‘Sterrelaangroep’ naar de Zendo van Nico Tydeman aan de Kraijenhoffstraat in Amsterdam.
Bij het oprichten van de groep, had Maarten zeventien van zijn vaste leerlingen gevraagd aan het experiment deel te nemen. Het heeft veertien jaar voortgeduurd, in 2002 werd de groep ontbonden. Daarna gingen de meeste deelnemers op in de ‘Niet-weters groep’, terug naar de vertrouwde formule van zitmeditatie gecombineerd met lichaamswerk – hier de Feldenkrais-oefeningen van Greet Wicart. Ook de traditionele toespraak met gesprek hoorden daarbij.

De ‘Sjoel’ onder de spanten van het D.A.C. in Huissen (foto Ingrid Bakker) – zie ‘Een oude belofte’.

Feldenkrais met Greet Wicart

Greet Wicart (m) tijdens Maartens boekenfeest), met Melie Haak (l) en Klaaske Fokkens.

Greet Wicart begon in de groepen van Maarten Feldenkraislessen te geven aan het begin van het eerste Leerhuis, begin jaren 1980, nog in de oude ‘Kosmos’. Zij was van huis uit fysiotherapeute en had net haar opleiding Feldenkrais afgerond. Maarten vroeg haar om in het Leerhuis de bewegingslessen te verzorgen. Zo ontstond een jarenlange samenwerking. Greet bleef de bewegingslessen geven totdat Maarten stopte met lesgeven. Op de vervolgpagina ‘Feldenkrais van Greet Wicart’ staan tientallen oefeningen van haar, die je daar kunt beluisteren of downloaden.


De eerste Feldenkrais les

De nazomer buiten, een enkele vogel fluit
aarzelend. Binnen de groep, liggend op de grond.
Dicht op elkaar, te dicht.

Een zachte stem geeft aanwijzingen,
vreemde, zachte aanwijzingen.
Er lijkt niets te bereiken, er lijkt geen doel.
Kan er dan wel iets gebeuren?

In het doen verlies je de controle.
Je gaat mee, je lichaam reageert,
krijgt ruimte, mag aandacht.
Er ontstaat stilte, zomaar, zonder moeite.
Er is iets gebeurd, maar er zijn geen woorden.

Lieve Greet, bedankt voor al die jaren
samen oefenen en samen zijn.

Klaaske Fokkens bij de 80e verjaardag van Greet Wicart

[1] Uitgave ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van stichting ‘Zen als leefwijze’, zie: www.maartenhoutman.nl/etalage/

naar boven


Shaken

In latere jaren heeft zich nog het Shaken aangediend, als een soort afscheidscadeau van Maarten – zie hiervoor ‘Shakingzen’

 

< terug naar Tao-zen oefenen